Utolsó kommentek

  • Susan Copp: I have Mansfield. Great grandson of Csello. In Atlantic Canada, from California. He is a beauti... (2016.05.09. 18:51) Baliházi Cselló
  • én: Szép kutya csak az a baj hogy beteg lett és ma meghalt....:( (2008.07.21. 11:17) Naphegyi Lafaty Bojtor
  • Vukics Ferenc: Tisztelettel és szeretettel várunk a Kurultajra minden ősi fajtával foglalkozó tenyésztőt! A rend... (2008.05.26. 08:03) Kurultaj
  • Maglor: www.indavideo.hu/video/Ki_a_kiraly (2008.05.23. 08:34) Kérdések
  • nagyzs: No ez igen érdekes. Még saját magamra sem emlékeztem pontosan. Akkor megkövetem magam, mégse tőlem... (2008.05.23. 06:59) Kérdések
  • Utolsó 20

A komondor szőrzete

2008.01.06. 11:54 Baliházi komondor kennel

Dr. Sárkány Pál, Dr. Ócsag Imre
Magyar Kutyafajták című könyvéből.

 

A komondor nemcsak nagyságával, méltóságteljes viselkedésével, hanem különleges szőrzetével is hat a szemlélőre.
Szőrzete a maga nemében egyedülálló.
A régi leírások gubancosnak, borzasnak, rojtosnak stb. említik szőrzetét.
Szőrzetének külső formája nagyon hasonlít a puliéhoz, de mégsem azonos vele.
A komondor szőrzetét pehelyszálak és felszőrök alkotják.
A pehelyszálak finomabbak, a felszőrök durvábbak.
A komondorszőr a puli szőrétől még azonos jellegben is eltér vastagságban.
Vastagabbak a pehelyszálak és vastagabbak a felszőrök is. Valamivel több a felszőr a szőrzetben mint a puli esetében.



 

 

 

 

 

 

 




Szalagos szőrtipusú komondor

A régi képek a komondor szőrjellegét nemezesnek mutatják. Nemezessége azonban elüt a puliétól. Nagy bőrfelülete, méltóságteljes, nyugodt mozgása folytán másképpen áll össze testén a nemez. Azt a páncélszerű gubancot, amelyet a pulin annyira elítélünk, nála nem találjuk. Találhatunk lapokat alkotó nemez, széles szalagos nemez, szalagos és zsinóros szőrt.
Az ápolatlan komondoron lapokat alkotó nemezt találhatjuk.
Ezek a lapok a faron és a konc-comb tájékon kifejezettebbek. Egyebütt a „levetkőzés” hatására szaggatottak. Ezt a szőrformát nem olyan könnyű felszámolni, mint a puli esetében. A komondor életmódja kedvez a nemez kialakulásának és a legtöbb egyed szőrzetét nem is lehet, nem szokták úgy ápolni, mint a pulit. Ezért az is nagy eredmény, ha a lapokat alkotó nemezt szalagos nemezzé lehet alakítani. Mind ebben a szőrjellegben, mind a következőkben sok a finom pehelyszál, s ezért áll össze a szőrzete.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szalagos nemez már szép jelleget is adhat a komondornak, feltéve, hogy a törzsön mindenütt igyekszünk ilyet kialakítani. E szőrjelleg bizonyos mértékben tehát már ápolt szőrzetet jelent.
A szalagos szőrzet ápolt, szép forma. A nyaktól a farokig, a törzs felső vonalától a lábakon keresztül a talajig általános a komondor testén. Ez a jelleg van legjobban összhangban a komondor nagyságával és vérmérsékletével. Ha az ilyen szőrt elhanyagolnánk, szalagos nemezzé állna össze.

A zsinóros szőrzet vastagabb és durvább zsinórokat jelent, mint a pulié, és persze hosszabbat is. Kevesebb százalékban zsinóros szőrű a komondor, mint a puli. Igen szép szőrforma, csak kissé finomnak tünteti fel a komondor erőteljes vonalait. Jóval több ápolást igényel, mint a hasonló jellegű puliszőr.



Egyes vonalakra jellemző, hogy fialás után, betegség következtében vagy elégtelen takarmányozás hatására hosszú szőrköntösének egy részét, sőt néha az egészet levetheti a komondor. Döntő többségében takarmányozással és ápolással, (hatékony bolha elleni védelem) elkerülhető, megelőzhető ez a kellemetlen, hosszan tartó szépséghibával járó állapot.

A levetkőzés nem hiba, csak pillanatnyilag szépséghiba. Sajnos azonban ez a szépséghiba a komondor nagysága folytán tartós.
Másfél-két évnek kell eltelni, hogy ismét teljes szőrszépségét mutassa a levetkőzött komondor.




 

 

 

 

 

 

 

 

 


Lenyírt komondor

A levetkőzés miatt az egyedek tenyészértékét nem szabad lebecsülni. Igaz ugyan, hogy akadnak olyan egyedek, családok is, amelyek igen nehezen vagy egyáltalán nem dobják le részlegesen szőrzetüket. Az ilyen családokat előnyben kell részesíteni a tenyésztésben. Levetkőzéskor előfordul, hogy a far szőrzete az ágyéktól teljes mértékben megmarad, az is, hogy még a far szőrzete is „szakadozott” lesz.
Levetkőzött egyedek elbírálásakor tudni kell, hogy milyen az eredeti szőrforma, és ennek megfelelően bíráljuk el a tenyészegyedeket. Kiállításra csak teljes szőrben vigyünk komondort.

A kifésült szőrforma sem cél, de az ápolatlan sem.
A komondor egyedüli szőrszíne a fehér, mely leginkább egy kiszáradt csont színére, vagy elefántcsontszínre emlékeztet. Ennek megértéséhez tudomásul kell vennünk, hogy bár az élő szőrszálak fehérek, de a szalagok, nemezek többségi alkotórészét képező – akár több éve elhalt- szálak érett, megtört színe miatt a szőrköntös sohasem tiszta fehér. Ilyen szín csak az ápolt, jó elhelyezési körülmények között élő, rendszeresen, de nem gyakran fürdetett egyedeken látható. Az ápolt, de nem fürdetett egyedek piszkosfehér színűek.
A fentiekkel eltérő szín, árnyalat, valamint jegyek megjelenése fajtatiszta tenyésztés keretében teljességgel kizárható.

A kifejlett és nem vedlett komondor egyetlen testtáját sem fedheti rövid, simuló merev szőr.
A fejtető és a homlok zsinórosan aprótincses szőrzete ernyősen boruljon az arcorri részre. Az egész testet borító hosszú szőr egyaránt megtalálható a füleken, a nyakon, a törzsön, a végtagokon és a farkon. A testtájak hosszú szőre között különbség csak a hosszúságban van.
A komondor testtájain a szőrzet hosszát Raitsits a következőkben határozza meg: az ajkak bőrén 9 cm, a pofákon 14 cm, a szemboltokon és a fejtetőn 16-18 cm, a füleken 13-17 cm, a nyakon 10-14 cm, a lapockatájékon 15-20 cm, az elülső és hátulsó végtagok alsó részén 10-13 cm, a gerincélen 12-16 cm, a mellkas és a has oldalán 22-24 cm, a combon 20-24 cm, a farkon 23-27 cm.

 

Az újszülött komondorkölykök szőre finom szálú hullámos vagy majdnem sima lefutású, egyenletes. A szopós kölykök szőre pelyhes, finom szálú, fényes, de elég merev csigás vagy simább lefutású. Választás körül ezt a szőrt bundaszerű, de nem nemezesedő kölyökszőr váltja.

A 6-9 hónap közötti komondor mackószerű bundát visel. E kölyökszőr hosszabb, mint a pulin, tetszetősebb megjelenésű formát nyújt.
A komondorkölykök ebben a korban mutatják a legegységesebb szőrköntöst. Akkor lehet még megnyúlt testtájaikat is utoljára elbírálni, mert ezután egyre hosszabb lesz a szőrköntös, és egyre kevésbé lehet megítélni a testtájakat. E kor után egyre több pehelyszál szövi át a szőrzetet. A levált pehelyszálak jó része nem esik ki a bundából, hanem nemezesíti azt.

A nyílt szőrzet, a rövid szőrzet, a sima szőrzet nem komondorjelleg, ezért ha ilyen előfordul, az állatot selejtezzük. A szőr szerkezete ugyanúgy alakítható ki, mint a pulié, csak itt a következőkre kell ügyelnünk.

- A szalagos-nemezes vagy szalagos szőrforma a legtöbb egyeden kevés beavatkozással fenntartható, ezért ezeket a szőrjellegeket állandósítsuk inkább egyedeinken. Amelyik komondor pedig genetikai adottsága folytán zsinóros szőrt mutat, annak ilyen jellegben tartása nem okoz sok kezelést. A durvább jellegűekből ne akarjunk zsinóros szőrt formálni.




 

 

 

 

 

 

 

 




részben levetkőzött, de kiváló szőrtipusú, öreg komondor kan.

Fürdetés-száritás
Ha kölykök korától fogava szoktatjuk a kutyát, felnőtt korban is könnyen fog menni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://balihazikomondor.blog.hu/api/trackback/id/tr46286766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kohári Pisti 2008.01.08. 07:15:19

Zsolt!
Jól tudom,hogy a "részben levetkőzött, de kiváló szőrtipusú, öreg komondor kan" a Vacsi-Hegyi Csaba?

Heissler Julcsi 2008.01.14. 16:33:55

Szia!
A "pancsolo"komondorok közül az elso a tietek,de az utana köv.kepeket kitöl kaptad?Az Afonya nevu kutyatok van rajta?
Üdv!

Heissler Julcsi 2008.01.14. 16:36:47

Ja,es a legelso,öreg kutya neve is erdekelne!
Kösz!

Baliházi komondor kennel 2008.01.14. 16:44:28

Szia
Az első kutya a Döme.
A fürdős képeken pedig a Szentmiklósi Kéktavi Fürtös látható.
NZS

Julcsi 2008.01.14. 20:54:35

Jo,de melyik Döme!Amelyik Tatan volt(asszem Szalkaszeli Subas)?Szerintem nyugodtan reklamozhatod,nem haragszik meg a gazdaja!

Baliházi komondor kennel 2008.01.14. 21:19:12

Bocsi, nekem kézenfekvő, h az, azt hittem egyértelmű, mi mindig szinte családtagként gondoltunk rá. Döme annyira meghatárózó kutya volt, és nem csak az én vonalamba, hanem sok más híres kutyánál adta a genetikai hátteret.

süti beállítások módosítása