Utolsó kommentek

  • Susan Copp: I have Mansfield. Great grandson of Csello. In Atlantic Canada, from California. He is a beauti... (2016.05.09. 18:51) Baliházi Cselló
  • én: Szép kutya csak az a baj hogy beteg lett és ma meghalt....:( (2008.07.21. 11:17) Naphegyi Lafaty Bojtor
  • Vukics Ferenc: Tisztelettel és szeretettel várunk a Kurultajra minden ősi fajtával foglalkozó tenyésztőt! A rend... (2008.05.26. 08:03) Kurultaj
  • Maglor: www.indavideo.hu/video/Ki_a_kiraly (2008.05.23. 08:34) Kérdések
  • nagyzs: No ez igen érdekes. Még saját magamra sem emlékeztem pontosan. Akkor megkövetem magam, mégse tőlem... (2008.05.23. 06:59) Kérdések
  • Utolsó 20

2008.04.23. 09:46 Baliházi komondor kennel

A következő történetet azért írom le, hogy talán ezzel is közelebb kerülünk a komondor megismeréséhez. Ahhoz a közeghez ahol régebben dolgozott. Nem nagy legendás kutyáról szóló legendás történet, hanem egy idős ember saját tapasztalata a komondorral, a hétköznapokból. Ez az ember állatorvos, rendszeresen jár hozzánk, és szinte minden alkalommal elmeséli.
Ez még a 70-es években volt.
Fiatal korában, mint szinte akkor mindenki katona orvosként egy körzetben a tanyákat kellett, sokad magával felügyelnie.
Elmondása szerint akkoriban ütötte fel a fejét egy száj, és köröm fájás járvány, neki az volt a feladatuk, hogy a gazdákkal együtt járják a körzetet, ellenőrizzék az állatokat és kiszűrjék, hogy hol terjed a járvány. Nem volt más megoldás, a beteg állatot leölték.
Node nem is ez a lényeg. Az akkori körülmények miatt, sok tanya csak gyalogszerrel volt megközelíthető. Az állatok pedig tavasztól, őszig kint voltak a legelőn. Csak este hozták be őket, de akkor nem volt tanácsos kimenni a tanyákra.
Ahhoz, hogy végig járják a jószágokat, ki kellett menniük a legelőre, és ott megnézni őket.
Mondta, hogy egy-egy falú összes tehene egy ember felügyelete alatt volt egész nap. Plusz a kutyákén.
Még így is, hogy meg tudják közelíteni őket, a faluból mindig 2-3 másik gazda kísérte őket ki, vasvillával, mert a kutyák azonnal támadtak, ha a jószág közelébe értek.
Sem a gazdák, sem a csorda vigyázásával megbízott ember nem volt képes megakadályozni őket ebben. Pedig az ő kutyáik voltak! Nagy nehezen félre állították a kutyákat, amíg végig nézték a marhákat. Ez néha a területtől függően több órás sétafikálás is volt. Egyedül nem bírtak volna egy lépést sem tenni, a kutyákat végig sakkban kellett tartani a gazdáknak.
Azt mondta, így se úszták meg soha harapás nélkül. Az egész lábuk be volt tekerve kapcával, ami mindig alig pár hétig bírta csak. A parancsnokok soha nem étették, hogy az orvosoknál, miért fogy annyi kapca? Rongyosra rágták a kutyák.
Hát csak érdekességképpen írtam le ezt.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://balihazikomondor.blog.hu/api/trackback/id/tr10438260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagylali 2008.04.23. 11:08:26

A hetvenes évekből nekem is vannak már emlékeim:). Én 1978-ig tanyán laktam, öreganyámnak volt pár hold birtoka, kis szőlővel, halastóval. A tanyára egyetlen középtermetű, a mai kitenyésztett ebek egyikére sem hasonlító hosszúszőrű vörös kutya vigyázott. Nappal láncra kötve a kapu mellett volt a helye. Este öreganyám elengedte, reggelig szabadon őrizte a területet, és ez így volt minden tanyán. Nem is emlékszem hogy akkoriban eltünt volna valami...

Betyár 2008.04.23. 15:43:45

Tavaly meglátogattunk egy kuvasz tenyésztőt egy sopron közeli tanyán.Aki szereti a pásztor kutyát annak igazán nagy élmény.Igazán ott láttam a kuvaszt dolgozni.Egyébként a tanya több kilóméterre van a lakott területtől.Megérkezésünkkor kb 50-60 kecske legelészett békésen.A gazda fogadott bennünket és invitált a házába.Rövid beszélgetés után(2,5 óra) alkalmunk volt megnézni a kuvaszokat.Ott igazán nincsenek kényeztetve a kuvaszok.Mégis végzik a mindennapos örző védő munkát.Ott szembesültem olyan kannal,hogy isten irgalmazzon bárkinek is aki oda téved.Ott szinte nomád körülmények között élnek a kuvaszok.A gazda már a hetvenes éveiben jár,és a tanya sem éli már fény korát.A kuvaszok viszont a régiek.A nagyapja az apja és ő is kuvaszokat tenyésztett.Élmény volt hallgatni ahogy az öreg mesélt a kutyáiról.Szinte kivirult amikor bemutatta kutyáit.Oda mehettünk a kutyákhoz,de csak akkor nyúlhattunk hozzájuk amikor ő melletünk állt.Elötte felhívta a figyelmünket,hogy nincs hangos szó és hirtelen mozdulat.Amit megfigyeltem,hogy a szemük sarkából mindig minket figyeltek.Induláskor a kecskék eltüntek.Az öreg kinyitotta az egyik ólnak az ajtaját és két szukát kiengedett.A vér mehűlt bennem.A két szuka indult a kecskék után.Tápot az életbe nem ettek csak húst,de mégis úgy mozogtak,hogy öröm volt nézni őket.Szinte úsztak a levegőben.Fél óra mulva a kecskék már a tanyán voltak.Miután vissza jöttek erőteljes morgással tudatták velünk,hogy ki innen.Búcsúzáskor az öreg felhívta a figyelmünket,hogy ha legközelebb megyünk akkor csak úgy ne szálljunk ki a kocsiból.Hívjuk fel és ő kijön elénk.Igérem úgy lessz.

Kohári Pisti 2008.04.23. 16:26:24

Sziasztok!

Örömmel olvasom a Betyár közelmúltbeli tapasztalatát a kuvaszokról,ami előhívta belőlem gyerekkori emlékeimet.Ha emlékezünk,mesélünk,hát legyen,én is elmesélem az egyik saját kuvaszos élményem.

Maximum 6-8 éves koromban (kb. 1986 környékén) nagybátyjáméknál,Szentesen töltöttem 2 hétet a tikkasztó,fülledt nyárból.Pista bácsinak tanyája,kb. 60 disznója,dinnye földje,gyümlcsöse és még ki tudja mi mindene volt a napi tsz-es munkája mellett -persze,sok-sok verejtékes évvel a háta mögött...
Volt egy -napközben láncon tartott- törzskönyves (láttam a tkv.-t,ha ez jelent valamit) kuvasz szukája,amitől minden évben voltak kiskutyái egy közeli kuvasz kantól,és mivel,a környéken óriási kereslet volt -az egyébként törzskönyv nélküli- kicsikre,sosem hagyott magának egyet sem.Kivéve ezt a nyarat -legalább is majdnem...

Abban az évben is volt egy alom,amit az utolsónak tervezett,amiből meg is tartott egy szukát magának,Dorkát.Namost,az egy dolog,hogy úgy összeszerelmesedtünk a 3 hónapos Dorkával,hogy Pista bácsi a nyaralás utolsó napján azt mondta:"Vigyed azt a kutyát!Itt ne hagyjad nekem,még a végén bánatbeteg lesz egész életére -veled együtt." és megkaptam életem első kutyáját,egy kuvaszt!

Amiről igazán szólnék,hogy Dorka anyja,aki láncon volt egész nap,egyetlen embert fogadott el még a családból is,csak PIsta bácsit.Volt ott egy pumi jellegű,de magasabb,kicsit nyúltabb terelő kutya is,de volt eset,hogy nyáron,amikor a kb. 60-as létszámú konda hűsölt a dagonyában,az képtelen volt bánni ennyi disznóval,a kanok rá se hederítettek.Na,egy ilyen esetben lettem bezárva az egyik szabad ólba,hogy megnézhessem a Dorka anyjának a terelő munkáját:Pista bácsi elengedte,elikáltotta magát,hogy "Hajtsd be az anyjuk Úr Istenit!Hajtsd!" és a kuvasz kiment a földre,körbfutotta a disznókat,ideje sem volt csípni,mert a látványtól és hangtól az összes disznó 1, maximum 3 perc alatt a saját óljában volt,amelyik nagy riadalmában betévedt máshova,az egy pillanat alatt kilőtt és uzsgyi be a saját helyére!!!Én meg csak álltam,ámultam,lestem.Lenyűgözött a villámgyors,félelmetes,alapos munka.Estére persze,mindig szabadon volt az anya,és meg volt tiltva,hogy kimenjek a házból.

Aztán kb. 10 évesen,a mamáméknál szintén láncon tartott 4 éves neveletlen Dorkát el kezdtem nevelni.Csak rám hallgatott:behívás és ül,valamint pórázos séták,majd idővel nyílt terepen póráz nélkül is.(Ez akkor nagy dolognak számított a 4 éves Dokával,10 éves koromban.)A környéken mindenki ismerte,harapósnak,"hamisnak" tartották.A kisebbséget nem részletezem... A kerítés mentén talált csípős paprikás kaja módszerét hamar ki kellett próbálnunk,hogy valamit tegyünk a megelőzésért.A séták elején örjöngött a kerítéseknél acsarkodó kutyákkal,aztán sok-sok nyugtatgatással,simogatással erről szépen leszokott és nyugisan ment az utcán.A család persze,lehidalt,hogy azt a harapós kutyát én ki akarom vinni az utcára,meg majd elengedem,meg stb. Egyedül édesanyámon láttam,hogy bízik abban,amit csinálok és jó kezekben van a kuvasz.Életemben nem éreztem más kutyá(m)ban olyan erőt,ellentmondást nem tűrő,elsöprő lendületet és magabiztosságot,mint Dorkában.A portán nem volt kecmec,ő volt az őr!

Nem olyan,mint a komondor:a kuvasztól nem lehett beengedni senkit sem -nem mintha,a komondornak is így kellene tennie,a komondor éppen ettől a tulajdonságától (is) értékes.Csak megjegyzem,hogy Dorka,ahogy az ősei is,ilyen volt.

Érdekelnének a sopron közeli kuvaszok!Péter!Ha Te is úgy gondolod,beszéljünk majd erről!

Betyár 2008.04.23. 17:05:56

Szia Pisti!Eszembe jutott a kennel név.Ikvaparti-Bengó .Tenyésztő:Szedenik Sándor.Szerintem után lehet valahol olvasni.

Baliházi komondor kennel 2008.04.23. 17:34:04

jó történet, kiteheted volna a főoldalra is!

Betyár 2008.04.23. 19:47:15

Az Ikvaparti kuvaszokra vissza térve egy rövid történet.A háború alatt jópár kuvasz tevékenykedett a tanyán.Nagy a földterület és sok haszonállat volt tartva.Paraszt embernek ez az érték mert ez a megélhetés.Ezekre bizony vigyázni kell.Oszt egyszer csak megjelentek a katonák a távolban.Sándor bátyám apja kiengedte a kuvaszokat aztán lessz ami lessz.Igaz,hogy csak 4 kuvasz jött vissza,de az értékek megmaradtak.Egy másik történet.Ez a mi családunkba esett meg.Tolna megyei kis falu ahol idős házaspár éli minden napjait.Sok kutyáik voltak de általában keverék mindegyik.Egyszer kaptak egy kuvaszt.Látogatóba voltunk náluk és boldogan ujságolták,hogy sok jó kutyájuk volt már de ez a "nagy fehér" hát ilyen még nem.Reggelre mindent oda rakott az ajtó elé.Egér,patkány,cipő,kabát,stb....A cipő és a kabát nem az övék volt

Kohári Pisti 2008.04.24. 09:04:21

Szia Péter!
Köszi!Utána nézek!

Julcsi 2008.04.24. 18:30:31

Na!Látom már:elindítottam a lavinát,és szép lassan kuvaszos fórummá alakulunk!:D
Mondom,h kuvaszos élménye majd' mindenkinek van!Szóval még van hely újabb K tenyésztőknek,és K-nak itthon!!:)
Zsolt!A veled egy utcában lakó dokiról van szó?(nekem nem mesélte)
Akkor már értem,miért cidrizett mindig,mikor nála jártunk!!Hajjaj,a mélyen bevésődött emlékek...

Baliházi komondor kennel 2008.04.25. 15:37:58

Igen,
Jó, nálam vagy fél óra mire előkészíti a oltási cuccot, van idő beszélgetni.
süti beállítások módosítása