Utolsó kommentek

  • Susan Copp: I have Mansfield. Great grandson of Csello. In Atlantic Canada, from California. He is a beauti... (2016.05.09. 18:51) Baliházi Cselló
  • én: Szép kutya csak az a baj hogy beteg lett és ma meghalt....:( (2008.07.21. 11:17) Naphegyi Lafaty Bojtor
  • Vukics Ferenc: Tisztelettel és szeretettel várunk a Kurultajra minden ősi fajtával foglalkozó tenyésztőt! A rend... (2008.05.26. 08:03) Kurultaj
  • Maglor: www.indavideo.hu/video/Ki_a_kiraly (2008.05.23. 08:34) Kérdések
  • nagyzs: No ez igen érdekes. Még saját magamra sem emlékeztem pontosan. Akkor megkövetem magam, mégse tőlem... (2008.05.23. 06:59) Kérdések
  • Utolsó 20

video

2008.02.15. 10:55 Baliházi komondor kennel

http://video.mail.ru/mail/zayvesta/2/142.html

 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://balihazikomondor.blog.hu/api/trackback/id/tr10340174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kohári Pisti 2008.02.15. 15:31:59

Mivel,a kép után videon is feltetted,nem bírom ki,hogy ne szóljak hozzá.
Egyet mondok,kettő lesz belőle:
1. Bár nem láttam élőben a győztest (sem),mégis egyet kérek a Jó Istentől,az életben ne legyen nekem ilyen komondorom!!!Ez nem,vagy nem ez a komondor.
2. Amúgy -mint szoktuk mondani- jó reklám a fajtának,tehát hasznos.
3. Nálam a két terrier és a kopó volt a nyerő.

Három lett és inkább még most abba hagyom.A multkri eredmény feltétel után szétnéztem a neten...olyan intch és stb egyedet találtam fent,hogy az botrány,szentségtörés komondornak nevezni.Szörnyű na!

Egyébként hozzáteszem,minden tiszteletem a fenti egyedet felkészítőé!

Baliházi komondor kennel 2008.02.15. 18:28:08

Az, h mi más szemmel nézzük a komondort, más a kulturális alapja ennek idehaza, ez nem jelneti azt, h külföldön ne használhassák show kutyázásra.
A lényeg, h megbecsülésben legyen része a kutyának.
És büszkék lehessünk a külföldi "magyarokra" is.
Én azt mondom, h sajnos, h kevés ilyen kutya van, és kevés ember foglalkozik vele kint, és az a kevés aki foglalkozik vele, szerzi nekünk, a magyar fajtáknak az elismerést.
Meg kell őket becsülni.
Az pedig, h egy kutyának milyen a minősége, fénykép alapján eldönteni nem lehet. Ha jól tudom az eu.-n is szerepelt, és ott is jó eredményt ért el.

nagylali 2008.02.15. 19:16:06

a nyolcvanas évek végén, a kilencvenesek elején az USA-ban kisméretü habos-rojtos fehér kutyákat mutattak be komondorként. végül is ezek a jószágok is népszerüsitették a fajtát, de az lett a vége hogy vittek ki innen ha jól emlékszem 4 igazi komondort, az egyik egy karcagpusztai volt a másik talán szentmiklósi-kéktavi

Kohári Pisti 2008.02.19. 08:38:31

Ez az Lali:elnézve a neten talált kinti kutyák egy részét,ismét rájuk férne egy-két anyaországi egyed pl. Tónitól,Zsolttól,Janitól,vagy éppen mástól,csak komondoros komondor legyen,ne afgán agaras,ne bearded collis stb.

Kohári Pisti 2008.02.19. 15:32:58

Zsolt!Te tapasztalt vagy komondor tartásban,kiállításban,tenyésztésben.Tudsz nekem magyarországi show kutyázókat sorolni komondor fajtából?

Baliházi komondor kennel 2008.02.19. 18:37:47

Szia
Nem is értem a kérdést!
Mindenki aki kiállításra jár a kutyájával, azt teljes szőrben tartja, felkészítí (fürdet), vagy nem, mindegy, az show kutyázik.
A tenyészegyed kiválasztásában már nem azaz elsődleges szempont, h hány farkast ölt meg a kan, hanem, h milyen szőre van, milyen színű a szeme stb...Ez nem show tenyésztés? Akkor mi?
És ezt most nem pejoratív értelembe mondom.
Ma ez a helyzet.

Baliházi komondor kennel 2008.02.19. 18:45:34

Pisti
Mondj Te egyetlen egy egyedet, amelyiket ma azért vettek tenyésztésbe mert előtte verekedtették, és több küzdelemből győztesen került ki.

Kohári Pisti 2008.02.20. 09:44:00

Szia!
Látod,ez az.Ha show kutyázásról beszélünk,akkor show kutya a hazai kiállításon bemutatott,teljes szőrben tartott,gondozott,ringdresszúrázott összes gyönyörű komondor,melyek valóban komondorként néznek ki.Na,hasonlítsd össze a külföldi,azaz egész pontosan a fentebb említett külföldi show komondorokkal!Hatalmas különbség van,egész pontosan annyi,hogy bár itthon is akadnak elfinomodó,egyre inkább nem komondoros egyedek -sőt,megkockáztatom,lassan egész tenyészetek- mégis ezek komondorok,ahogy mi,a fajta gazdái elképzeljük -helyesen- még a kintiek szinte már más fajtához kezdenek hasonlítani (lsd. korábbi hsz).

Szóval,már-már anatómiai különbségek ütköznek ki a hazai-külföldi show kutyák között,és lassan már a hazai-hazai között is.Úgy gondolom,lassan egy -idézőjelben- másik fajtát kezdenek kint népszerűístíteni,nem a mi komondorunkat!!!Ez úgy gondolom,később nagy baj lesz még!Nem USA-ra gondolok,hanem elsősorban Európára,Oroszországra és csak utána az USA-ra.Lázadunk a "fekete komondor" ellen,mivel nincs olyan,de az elkorcsosuló "fehér komondorok" ellen nem.Nem értem ezt a magatartást...

Zsolt!Nem Neked címeztem,vagy nem Téged kritizállak,csak ezen a helyen fejtettem ki a véleményem,mivel,itt merült fel -egymás után kétszer is- az a téma,ami kihozta belőlem!Köszönöm a lehetőséget,hidd el,enbgem érdekel a Te véleményed is,másoké is!Írják ide,vagy mondjáűk el máshol!

Baliházi komondor kennel 2008.02.20. 10:06:27

Az a bajom, h igazából nem értem mi a problémád!
Ha egy kutya nem tetszik, az még nem jelenti azt, h mindegyik rossz az adott országban.
Az, h nem tetszik képről, nem jelenti azt, h élő adásban nem jó az a kutya.
Tipusbeli különbségek lehetnek, ha az adott országon belül, mindegyik egyed magán hordozza ezeket a jegyeket, akkor ott jól dolgoznak a tenyésztők.
Ha nem is ugyanazzal a céllal tenyésztenek kint komondorokat akkor sem szabad lebecsűlni a produktumukat. Az oroszoként meg különösen nem szabad, tudom, h azon kivételek közé tatoznak akik keresik az anyaországi tenyésztőkkel a kapcsolatot.
És pont ők azok akik jelentősen az anyaországi populációra próbáltak építeni. Csak nem biztos, h jó helyről szerezték be az alapokat. Én nem tudom, csak gondolom, ha ilyen meglátásod van ezt is meg kell nézni.

Kohári Pisti 2008.02.20. 12:41:06

Zsolti!
A problémám itthon gyökerezik és -többek közt- a felrakott külföldi egyeden is kiütközik!Nem a kinti egyed,vagy tenyésztőjének hibája -szvsz.Ennyi.

Természetes,hogy a véleményem,az én véleményem szubjektív,az enyém,nem kell vele egyetérteni,de azért itt nem a tetszik-nemtetszikről "vitatkozunk",mivel az hülyeség volna,nem is írnék egy szót sem.Ennél sokkal többről van szó meglátásom szerint -talán tévedek.

Talán félreérthető voltam,elnézést kérek érte,egyáltalán nem egész nemzetek komondoros társadalmáról,tenyésztőiről beszélünk,mivel legnagyobb sajnálatomra,nem ismerem őket!Itthon semmi nem látszik abból,hogy pl. az érdeklődő,kapcsolatokat kereső orosz tenyésztőket segítenénk!Nem önös érdekek alapján,hanem mondjuk a kinti állomány megismerése után,a kinti komondor állomány érdekében.Össze lehetne hasonlítani a kinti és a hazai "show" kutyáinkat -amiből a fogalmad alapján azért van itthon rendesen- ég és föld a különbség a fentiek alapján,bár mondom,itthon is jönnek már a szemmel látható gondok.

Egyáltalán nem becsültem le a kinti tenyésztőket,nem tudom ezt miből szűrted le.Kiemelten kellene kezelni őket,ahogy a hazaikat is -nincsenek a szálak összefogva,hogy közel egyirányba fussanak!Ezek után persze,a külföldiek eltörpülnek a hazai problémák mellett,bár ezt nem engedném:se itthon,se kint!Komondor egy van,nem kinti,itthoni,orosz stb.Ehhez koordináció és önzetlen segítség kellene!

A verekedtetést nem értem,talán a jellemorientált szelekcióra,tenyésztésre gondolsz,mennyire alkalmas munkára.Óriási probléma,hogy a küllem alapján,egy afgán agár típusú komondor lehet show kutya!De ez a hibás,alapjaiban hibás szemlélet nem csak a komondort érinti,azonban nekünk ebben a fajtában van felelősségünk,maradjunk ennél.A munkaalkalmasság,a cél szerinti jellem alapján kellene tenyészteni és utána nézni a küllemet,a mutogatást,a showt!Nem kellene aggódni a fajtáért.. Félreértés ne essék,nem a küllem lényegtelenségéről beszélek,hanem arról,hogy nem lehet ez az elsődleges szempont!Gondolj csak bele,a "show kutyázás" nem bűn,sőt,nagyon-nagyon áldásos tevékenység lehetne egy-egy fajta számára,ha a fenti szempont volna az elsődleges és utána a küllem!!!Nem vagyok fehér,vagy fekete párti,jobb szeretem látni mindkét oldalt és középutat keresni!Meggyőződésem,hogy az használ.

Ugyanakkor nem kép alapján ítéltem,ahhoz nem is szóltam hozzá,azért a video már többet elárul,igaz,az élő tapasztalathoz ez is kevés,ismételten elismerem,mégsem tudtam szó nélkül hagyni.

Megjegyzem,továbbra sem szeretnék a fentihez hasonló komondort,ugyanakkor boldog volnék,ha minél több külföldi egyedet,tenyészetet szemügyre vehetnék,esetleg külföldi kiállítások komondor sztárjait láthatnám élőben tapasztalt hazai tenyésztőkkel együtt,hogy -amennyiben kint fogékonyak erre- véleményünkkel segíthessünk.Mondom:előbb itthon kellene kezdeni a "rendrakást"!

Baliházi komondor kennel 2008.02.20. 13:34:26

Én testközelből egy orosz tenyésztésű kutyával találkoztam eddig. Az alapján, innen megitélni az orosz állományt nem tudom.
Megközelítő képet is csak, egy-egy elmondás alapján tudok kialakítani róluk.
A képek, és a video alapján nem tartom Vestát rossz kutyának. Egy dolog ami náluk divat, és nem értek vele egyet, az a szőrzet cipőfűző vékonyságúra való tépése, és túlzott előtérbe helyezése a kiállításokon. Ez adhat a kutyának egy finomabb megjelenést.
Szinte minden külföldi bíró hibája amelyik ritkán bírál komondort, h a hosszabb, ápoltabb szőrű egyedet hozza ki győztesnek. Lehet ezért mentek el ebbe az irányba.
Vesta kicsit kivétel, mert magyar bíró is többszőr bírálta, több esetben is jól szerepelt hazai bíróinknál.
Így én nem vonom kétségbe kép alapján a kvalitásait.
Az Európán is, Zágrábban, ha jól tudom Szeles mögött a II. helyet kapta. De ha tévednék senki ne vessen mágjára, mert nem voltam ott.
De mondom, nyilvánvaló számomra, h az orosz tenyésztők és komondor tartók egy része, nagyon igyekszik, kapcsolatot keresni, és jó kutyákat beszerezni tőlünk.
És ne hagyd figyelmen kívűl, Vesta 99-es születésű, veterán szuka. Ezt én mindig nagyon respektálom. Főleg a mozgását elnézve.
Ha lesz majd öreg komondorod, akkor tapasztalni fogod, h nem is olyan egyszerű elvinni őket a veterán osztályig. Szőrben, kondicióban tartani.
Egy szukát meg aztán pláne.
Az agár típusú kutya:
A komondornak annak kellene lennie. Egy erősebb, csontosabb, izmosabb, agár.
Nekem a szikárabb kutyák jobban tetszenek.
Ilyen forumokon azonban igen nehéz belemenni ilyen kérdésekbe, mert nehéz kifejteni írásba úgy, h az ne legyen félreérthető.
Csak egy példát mondanék. Meg kéne tudnia szorítani a komondornak futásban, egy huskyt.
Látsz erre esélyt a kiállítási kutyákat elnézve?

Kohári Pisti 2008.02.20. 14:06:03

Vesta mozgása valóban rendben van a video alapján.

Az agár nem egyenlő az afgán agárral.A komondor és az agárSZERŰ fogalom pedig megintcsak nem egyenlő az agárral.

Azt is kiemeltem az 1. hszben,hogy minden elismerésem a Vesta felkészítőjéé!Nem véletlenül,pontosan az általad említettek miatt:veterán,teljes szőr,ápoltság.Egyetértek a cipőfűzős problémával,talán ez kölcsönzi az afgán agaras megjelenést,a többibe nem megyek bele (lsd. bearded colli) mivel nem élőben látom,fogom meg mondjuk a fejét!

Úgy gondolom,érzékelhető,hogy Vestan túl mutat a probléma amit felvetettem,azaz a gondolat,ami eszembe jutott és végülis kihoztad belőlem Vesta kapcsán.Sajnálom,hogy ő az alany.Így alakult,nem róla szólt a mondandóm.

Nem kötözködöm,nem személyeskedem,de Zsolt válaszolj nekem:Te figyelmbe veszed a tenyészetedben,hogy tenyészegyedeid képesek lennének-e megszorítani egy huskyt?Ha igen,örömteli,ha nem,nem vagy egyedül,de bízom benne -és ne értse félre senki!- hogy hamarosan eljön ennek is,vagy valami hasonló szempontnak az ideje!

Baliházi komondor kennel 2008.02.20. 15:18:16

Igen is, meg, nem is.
Ha találok olyan mozgású kant amelyikben látom azt, h van rá esélye, azt szivesebben behozom, mint amelyiknek K...a jó szőre van, sötét pigmentje, de 10 perc mire feltápászkodik.
Ha pigmentet kell javitani, akkor ugye azt kell, és mást kell kicsit háttérbe szoritani.
Nem mindig jön össze minden, egy kutyában.
És természetesen, nem is volt mindig ilyen szemléletem, ez alakulgat.
Szerencsém is volt, h olyan kutyával kezdtem mint a Tisza. Ő alapból tudta fiatalon ezt. Kritika is volt vele szembe mindig, h alulkondicionált.
Csépa detto ez a tipus. DEeee, Ők azok akik tudnak futni.
A Hunyor már nem ez a tipus, és a H almomban, a kutyák egy macisabb testüek lettek.
Persze ez csak akkor derülhetne ki, ha sort keritenénk egy versenyre, a husky nagyon tudnak futni.

Kohári Pisti 2008.02.20. 15:41:41

Ez rendben van,ha ez a szemlélet kialakul.Nekem nem sok tapasztalatom van ebben,de fontos szempontnak tartom.Mozgásban ilyen a növendék szukám:robbanékony,gyors,jó mozgású,szikár,még,ha nem is lesz a kiállítások show kutyája soha sem.Nem fogom bánni,bár nem mellekés,hogy hogyan állja meg a helyét később pl. anyaságban.

Ugyanakkor gyanús,hogy egy huskyt nem szorítana meg kitartó futásban,ahogy szerintem egy agár sem -hamár az agárszerű,agártípusú kívánalomnál tartunk.

Baliházi komondor kennel 2008.02.20. 15:54:53

Igen a Te kutyád is nagyon jó mozgásban. Idővel, ha megtanulod ügyesen ki emelni a mozgását felvezetésnél, akkor nem lesz gond a nyeréssel.

Igaz egy huskyt, főleg egy jó kondiban levőt, tényleg nehéz. Ezt persze csak erősen idealizáltan írtam. Gyerekkoromban a husky volt álmaim kutyája.
De, ha egy falka megtámadja a 2 kilóméter hosszú tehéncsordát, képzeletben azt kell látni, h olyan kutyád legyen amelyik képes időben odaérni, és még elég ereje is marad a megsemmisítésre.
Nálam is csak max 20 méteres sprintekre van lehetőségük. Egyenlőre.

nagylali 2008.02.20. 18:08:59

Ha beleszólhatok: régen a jószág mellett a komondor is ment naponta x km-t, azt gondolom ezt nem pótolja az hogy szabadon mozoghat, bármekkora területen van is. Nem kényszer neki a mozgás, csak annyit mozog amennyi jólesik neki. Ez nyilván meglátszik a kondiján is.
Annó én a Kopját mindennap vittem időmtől függően 4 vagy 8 km-t sétálni, persze az egyik cimborám, akinek nem egy vizslamentalitású komondora volt, rásütötte hogy a Kopja az fitneszkomondor, ez a kifejezés a Tóninak is tetszett, használta ő is, de a kopja nemcsak a sok mozgástól volt vékony.
süti beállítások módosítása