Utolsó kommentek

  • Susan Copp: I have Mansfield. Great grandson of Csello. In Atlantic Canada, from California. He is a beauti... (2016.05.09. 18:51) Baliházi Cselló
  • én: Szép kutya csak az a baj hogy beteg lett és ma meghalt....:( (2008.07.21. 11:17) Naphegyi Lafaty Bojtor
  • Vukics Ferenc: Tisztelettel és szeretettel várunk a Kurultajra minden ősi fajtával foglalkozó tenyésztőt! A rend... (2008.05.26. 08:03) Kurultaj
  • Maglor: www.indavideo.hu/video/Ki_a_kiraly (2008.05.23. 08:34) Kérdések
  • nagyzs: No ez igen érdekes. Még saját magamra sem emlékeztem pontosan. Akkor megkövetem magam, mégse tőlem... (2008.05.23. 06:59) Kérdések
  • Utolsó 20

A CSD szűrésre vonatkozólag

2008.02.11. 07:58 Baliházi komondor kennel

A csípőizületi szűrés felvételének értékelését, annak elbírálását, a kategóriákat, nem a tenyésztők, vagy a tenyésztő szervezetek döntik el, hanem nemzetközileg elfogadott mérce szerint végzik.
Így lehetne jó és, nem jó kategória is. De muszáj volt fokozatokat felállítani, annak érdekében, hogy a tökéletest, és a kismértékű elváltozást is lehessen valamilyen, a köznyelv szerint is érthető fogalmakkal felruházni, megkönnyítve ezzel a tenyésztő munkáját, mert nem minden tenyésztő állatorvos is egyben.
Az A mentes, tökéletes, tehát erről nem kell beszélni.
A B-C kategória olyan kismértékű, a normálistól enyhén eltérő változást jelent, ami nem befolyásolja az állat életminőségét, nincs kihatással egy egyed munka képességére, és minden megkötés nélkül tenyészthető. Ugyan figyelmeztető jelzéssel is bír egyben, hogy nem teljesen tökéletes.
De sokkal jobb egy C fokozatot stabilan örökítő vonal, mint egy D egyed javítása, egy akár A fokozatúval.
Könnyű belátni, hogy miért.
A D fokozattal bíró egyedet sem lehet szemmel kiszűrni, azt a munkavégzésében nem akadályozza, mozgásában nem lehet észre venni, vagyis az ilyen fokozattal bíró állat nem mutat semmilyen fájdalmat, sok esetben azon tenyészetekben, ahol nem szüretik a kutyákat ilyen egyedek is simán bekerülnek a tenyésztésbe. Még egyszer a D fokozatot sem lehet szemre kiszűrni. A Kunoknak sem volt még röntgenjük.
Mivel a fokozatok között még a szubjektivitás is meghatározó lehet, befolyásolhatja az életkor, és a tartás, az étrend is, ezen utolsó dolgok függvényében, akár +- 1-2 fokozatot is lehet rontani a kutyán, vagy javítani.
Hallottam olyan esetről, hogy egy felvételt 3 különböző orvos, bizottság, 3 különböző módon bírált el.

A fentieket figyelembe véve, tehát egy 5-6 éves kutyánál, melynek felmenői is szűrtek voltak, oldalági rokonaik között is sok szűrt, és jó egyedet találni, (nálam is van) nyugodtan be lehet vonni a tenyésztésbe, főleg mert a nemzetközi FCI által meghatározott szabályok szerint is, a C kategória, megkötés nélkül tenyészthető, tehát C.-t, C.-vel is minden további nélkül lehet tenyészteni. A tenyésztő felelőssége, a fentiekre vonatkoztatva, hogy mennyire nézi, hogy milyen vonalból származó kutya kerül be az övébe.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://balihazikomondor.blog.hu/api/trackback/id/tr95334498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zrinyi Kati 2008.02.12. 08:16:51

A kunoknak ilyen szempontból jó volt. Nem kellett ezen törni a fejüket. Nyílván megvolt a koruk nehézsége, a kutya munkaeszköz volt, és ösztönösen értettek a szelekcióhoz, mivel a természetben éltek, nem szakirodalomból és a szobából élték meg a világot egy képernyő előtt.

Köszi a kimerítő felvilágosítást!
Van benne egy-két meghökkentő gondolat.
pl, hogy minden tenyésztő egyben állatorvos...azért ez túlzás, ilyen alapon minden álattenyésztő az. Valamint minden Anya meg orvos.
Talán ez így nem igaz. Csak annyiban, hogy fel kell ismerni, ha rendellenesség van, és tudni kell kihez forduljon. Meglennének annak a veszélyei, ha mindenki állatorvosnak, vagy orvosnak érezné magát.
Alapvető eü ismeretek viszont elengedhetelenek mind az életben maradáshoz, mint pedig bármilyen állat tenyésztéséhez.
Régen evvel nem is volt gond, talán mert nem az iskolában tanulták, hanem az életben. Legjobb tanulási módszer a tapasztalaton alapuló.

Amin még fennakadt a szemem, az az az eset -és ez sem egyedi,bármilyen orvoslásban előfordul- 1 RTG felvételről 3 féle szakvélemény. Ez nem a több szem töbet lát. Itt a több szem mást lát. Ha ez annyira egyértelmű lenne, és nagyobb lenne a szakmai háttere, ismeretben , eszközben,kutatásban, akkor mindegyik szem ugyan azt látná, hiszen a felvételen egyetlen dolog van. Ehhez idő kell.
Tegnap hazafelé sétálva pont ezen gondolkodtam.
A 60-as években mennyi gyerek született csípőficammal. Voltak azok az eszméletlenül kényelmetlen kengyelek. Ma már eleve minden újszülött terpeszbetétben van pelenkázva, 3 hónapos korban szűrés, és illene tudnom, hogy most hogyan gyógyítanak, feltehetően torna, megfelelő pelenkázás,de szerencsére az a rémületes kengyel megszűnt, és ha csípő ficammal született is a gyerek 6 éves korra nem nagyon van nyoma. De eltelt 50 év, és az ortopédia nagyon nagyot fejlődött közben.
Majd 50 év múlva az ebtenyésztésben sem ez lesz a legnagyobb probléma.A felelősség közös , tenyésztők, állatorvosok és ETSZ-ek.
A szabályok meg azért lennének, hogy betartsuk.
Igaz akkor nem lenne annyi ittas vezetés és bűnözés sem.

Baliházi komondor kennel 2008.02.12. 08:48:38

Kati
Olvasd már el mit írtam!
"Nem minden tenyésztő állatorvos is egyben!"
süti beállítások módosítása