Utolsó kommentek

  • Susan Copp: I have Mansfield. Great grandson of Csello. In Atlantic Canada, from California. He is a beauti... (2016.05.09. 18:51) Baliházi Cselló
  • én: Szép kutya csak az a baj hogy beteg lett és ma meghalt....:( (2008.07.21. 11:17) Naphegyi Lafaty Bojtor
  • Vukics Ferenc: Tisztelettel és szeretettel várunk a Kurultajra minden ősi fajtával foglalkozó tenyésztőt! A rend... (2008.05.26. 08:03) Kurultaj
  • Maglor: www.indavideo.hu/video/Ki_a_kiraly (2008.05.23. 08:34) Kérdések
  • nagyzs: No ez igen érdekes. Még saját magamra sem emlékeztem pontosan. Akkor megkövetem magam, mégse tőlem... (2008.05.23. 06:59) Kérdések
  • Utolsó 20

egy gondolat.

2007.07.05. 17:20 Baliházi komondor kennel

A mai napon az origon megjelent cikkre szeretnék pár gondolatban reagálni itt. Mert máshol nem igazán hallgatna meg senki.
Tudom, hogy van alapja is a dolognak. De úgy érzem nem csak a hazai tenyésztők, tenyésztői szervezetek, esetleg a cikkben szaporítóknak titulált emberek a hibásak.
Sőt. Olaszországban például büntetik azokat is akiket rajtakapnak, hogy  hamísított terméket vásárolnak. Ezzel próbálják védeni a kereskedőket. Miközben százával jönnek ide orvadászni.
Volt dolgom olyan külföldi érdeklődővel akik pontosan tisztában volt azzal, hogy Magyarországon olcsóbb a kutya, mint kint. Ezt kihasználva próbált ismerősein keresztül kutyát venni. Szóval Ők is próbálnak rendesen hülyének nézni, és a végletekig kihasználni minket.
Gondoljunk csak arra, mennyi szemetet hordtak az elmúlt időben hazánkba.
Nemrég történt velünk, hogy egy bizonyos francia emberke érdeklődött nálunk a kutyák iránt. Többször megemlítette, hogy neki nincs sok pénze mindössze 400 EUR.-t tudd fizetni. Ez kb. megegyezik a belföldi árral. Tehát pontosan tisztában volt azzal, hogy pestiesen szólva mi-menyi. 
Miután a véletlen úgy hozta, hogy megtudtam 1400 euróért adja tovább a Magyarországon vásárolt kutyákat, közöltem vele, hogy tőlünk nem fog venni semmit.
 Néhány szarrágó szerintem megérdemli, ha szart kap cserébe. Csak utána ne reklamáljon, hanem viselje méltósággal, ha átbasszák.
Van azonban ennek ránk nézve hátránya is. Tudomásomra jutott, hogy Németországban körlevelet adtak ki, miszerint mindenkit óvnak attól, hogy magyar tenyésztőtől komondort vegyenek. Próbálom megszerezni ezt a levelet, ha meglesz felteszem.
Magyar tenyésztők zöme, mégis csak úgy képes fenntartani ezt a tevékenységét, hogy ha egy-két kutyát külföldre tud eladni. Sajnos a hazai piac fizetőképtelensége azt eredményezi, hogy kutyát tenyészteni egyértelműen veszteséges, ha ezt nem tudjuk megtenni.
Ez leginkább sújtja a Magyar fajták közül a kuvaszt és a komondort. Nem csoda, ha az évenkénti regisztrált kutyák száma igen alacsony, jó ha 500 egyed születik. Persze ebbe a nem törzskönyvezett egyedek nem számítanak bele, csakhogy azok ki is esnek az igényes tenyésztési körből.
Miért fontos ez? Nagyon. Alig-alig találni jó minőségű fedező kant, így egy idő után a genetikai állomány beszűkül, az emiatt kikerülhetetlen rokontenyésztés miatt, romlik az egyedek minősége, ellenálló képessége, ami végső soron egy fajta kihalásához is vezethet. Valószínűleg azért nem fog, mert ha nálunk végképpen eltűnne, külföldön azért van rá pénz, hogy fennmaradhasson. Bár ismerve, hogy milyen minőségű egyedek vannak kint, nem sok jót jósolnék egyetlen fajtánknak, ha az országból eltűnne.
Nem szigorítani kell tehát, ami még több anyagi terhet róna azokra akik becsülettel próbálnak tenyészteni, hanem biztosítani kellene a tisztességes és ami fontos az eu. szinthez mérten a megélhetést mindenkinek. De ez egy másik téma, és nem ide tartozik.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://balihazikomondor.blog.hu/api/trackback/id/tr10112336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóth Róbert 2007.07.05. 21:39:50

Olvastam az irásodat a komondorral kapcsolatban,igaz nekem kuvaszom van törzsköny nélkül amire az irásodbol aztvettem ki,hogy nemképviselnek nagy értéket genetikaileg.Nekem az ez észrevételem,hogy inkább legyen tknélküli mint egy korupt kiállitás győztese.de igazi, fajtára jellemzö kuvaszom.Sajnos a magyar kiállitások nem a valodi értéket nézik a kutyában ha nem a tenyésztöt,nagyonkevés kivétellel.Azigazi tenyésztök emiatt hagynak fel a tenyésztéssel nem pedig a pénztelenség es a kilátástalanság miatt.A gyösztes kutya sokszor sz... nem ér.Az én kutyám nem fajta gyösztes vagy cac-os nem europa gyösztes,de igazi fajtára jelemzö tulajdonságokkal van felruházva.Nagyon sok kiálitot \"kuvasz\" megsemközeliti az enyémet sem formára sem pedig fizikailag,föleg nem idegrendszerileg.Ennyit a magyar kutya tenyésztésröl.

NZS 2007.07.05. 22:52:52

Úgy látszik kicsit félreérthető volt. Nem a genetikai értéke romlik a kutyádnak ha nincs tk.-e. hanem, ha kevés a jó minőségű, származásilag jól követhető tenyészkutya, akkor általában romlik a fajtán belül, a minőségi tenyésztés lehetősége.
Hogyan is lehetne tenyésztésről beszélni ha nem lehet tudni, hogy kik voltak egy egyed ősei. Lehet, hogy jó kutyád van. Lehet, hogy valóban rendelkezik a fajtára jellemző összes jó tulajdonsággal, és az is lehet, hogy jól örökít. De ezt tudja mindenki? Voltak már kölykei?
Mert ha nem akkor nyílván való, hogy egy genetikai zsákutca.
Egy kutya értékét valóban nem feltétlenül az elnyert címek határozzák meg. Nem is volna helyes. Hanem főképpen az utódainak minősége.
Mennyiért is lehet manapság jó kuvaszt venni? Úgy tudom, de nem vagyok benne biztos, a külföldi fajtákhoz képest igen nevetséges ára van. Miért?
Kiállítások….Hm. Tényleg jobb a Te kutyád? És kinek mutattad meg? Mert valóban sok kutyának semmit nem érnek a címei. Ebben igazad van. Sokszor én is csak nevetek egy-egy nyertes komondoron, amelyik alig 30-35 kiló. És kihozzák győztesnek. Egy farkasnak még reggelire sem volna elég. De ha csak Ő van a ringben akkor a közönség azt hiszi, hogy ez számít etalonnak. Kvázi nem a címekért kell kivinni a kutyát, hanem azért, hogy a közönség is láthassa azt.
Egy kiállítás ma leginkább arra való, hogy népszerűsítse az adott fajtát, az odalátogató érdeklődőknek. Erre a Magyar fajtáknak igen nagy szükségük van.
Régebben nem voltak kiállítások. Azt a kutyát tenyésztették tovább, amelyik több farkast ölt meg.
Ma viszont sajnos, már nincsenek farkasok.
Röviden: Egy világgyőztes kutyánál amelyiknek nincsenek kölykei, ezerszer is többet érhet egy „csak” kitűnő minőségű, de jól dolgozó, jól örökítő kutya.
De egy kertben „elveszett” kutya, nem ér semmit.

NZS 2007.07.05. 23:29:37

Sétáltatás közben jutott eszembe. Egy nagy bajom van, néha túl bonyolítom a dolgokat.
Pedig a képlet igen egyszerű.
Mivel a kutya mint faj nem áll a kihalás szélén, ezért tulajdonképpen a genetikai értéke nulla.
A kutyád értékét az határozza meg, hogy mennyiért tudod eladnia kölykeit.
Ha sokért, akkor sokat ér, ha nem, akkor tulajdonképpen nem több az értéke a menhelyeken százával ücsörgő, nagy fehér, nagy fekete nagy vörös stb… kutyánál. Némi segélyért elhozható bármelyik.
Tulajdonképpen ennyi.
süti beállítások módosítása