Utolsó kommentek

  • Susan Copp: I have Mansfield. Great grandson of Csello. In Atlantic Canada, from California. He is a beauti... (2016.05.09. 18:51) Baliházi Cselló
  • én: Szép kutya csak az a baj hogy beteg lett és ma meghalt....:( (2008.07.21. 11:17) Naphegyi Lafaty Bojtor
  • Vukics Ferenc: Tisztelettel és szeretettel várunk a Kurultajra minden ősi fajtával foglalkozó tenyésztőt! A rend... (2008.05.26. 08:03) Kurultaj
  • Maglor: www.indavideo.hu/video/Ki_a_kiraly (2008.05.23. 08:34) Kérdések
  • nagyzs: No ez igen érdekes. Még saját magamra sem emlékeztem pontosan. Akkor megkövetem magam, mégse tőlem... (2008.05.23. 06:59) Kérdések
  • Utolsó 20

Bátorságpróba

2008.04.01. 15:00 Baliházi komondor kennel

Ha már felvetődött akkor itt lehet utána nézni, mi is ez.

http://www.dog-web.info/CSS/Pages/pasztor.htm

 Aztán ezen link alatt, a nálunk készített videot lehet megnézni, ugyanerről a tesztről.
Aztán lehet fikázni :-)

http://s82.photobucket.com/albums/j241/Kextoo/bhteszt/

 

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://balihazikomondor.blog.hu/api/trackback/id/tr21406640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bolda 2008.04.01. 15:10:02

Jó ez a film! :)
kit sikerült rávenni arra, hogy bemerészkedjen egyedül a kertetekbe, ennyi kutya közé?

van valaki aki ezzel foglalkozik?

Baliházi komondor kennel 2008.04.01. 16:48:39

Önként és dalolva jöttek!
Na a viccet félretéve, a védő ruha, védett.

Hádész 2008.04.20. 23:50:54

Üdvözlök mindenkit! Már régóta olvasom a blogot. Tetszik, mert barátságos és sokszínű. A "bátorságpróba" megtekintése után vettem a bátorságot, hogy felszólaljak. Röviden: Elköltözöm otthonról, családalapítás, miegymás. Régóta tetszik a komondor, mert nemes, magabiztos, magyar és nem olyan kemény, mint az eddigi kutyáim. ( Kaukázusi szuka, kan). Nagyon sok "bátorság próbát láttam már élőben is, de olyat, ahol komondorok a kert őrzői, még nem. Először is: Szeretnék több ilyen videót, hol lehet találni, segítsetek?
Másodszor ha elfogadod a véleményemet, egy kicsit nagyobb keménységet vártam volna a kutyáktól. Látszott rajtuk a megilletődöttség, és egymást is zavarták. Egyikőjuk sem robban bele a csibészkarba, pedig többször rájuk támadt, de inkább elszaladtak. Biztos más lett volna a helyzet, ha az egyik családtag a közelben van és úgy jön be a csibész. A kauknál ilyen nem volt, de ők túl kemények gyerekek mellé.
Ui.: vagy lehet, hogy túl inteligensek és felismerték, hogy nem komoly a történet

Maradok tisztelettel : Hádész

Baliházi komondor kennel 2008.04.21. 07:04:14

Kedves András
többet a kérdésről ezen az oldalon találsz.
www.dog-web.info/index.htm
De a kauk sem állnak jobban mint a komik. Ez tisztán szelekció kérédse. Olyan nem létezik, h a kutya felismerje ez csak egy teszt.
Amelyik kutya megtámadja a gyengébbet, azt inkább nevezném labilisnak, bátornak semmi képpen.
Nem véletlen, h a komik között még mindig sokkal kevesebb az ilyen baleset. Sőt! Nem is tudok hasonlót.
Üdv NZS

Bolda 2008.04.21. 15:11:29

az a lényeg, hogy védjen a ruha!
én is kacérkodom a gondolattal, hogy ki kéne próbálni a kutyákat.
nem felkerülni a netre, egyszerűen csak kíváncsi vagyok, hogy mit tennének, ha nem lennénk otthon és úgy menne be valaki. hisz eddig mindenkit mi engedtünk be és persze azokkal az emberekkel barátságosan visekledtek a kutyák. :)
Na és természetesen kint is barátságosak mindenkivel, hiszen az nem is a területük. kint Hajdú még más kutyákal is barátságosan viselkedig. Én ezt szeretem a komondorokban! :))

Baliházi komondor kennel 2008.04.21. 15:27:29

Orsi
kezdem kapisgálni, h sokan mennyire félreértik ezt az egész dolgot. Ha megfogja a komondor a segédet, akkor biztosan vad, ha harapós a kutya, akkor biztosan megfogná a segédet, ha egyébbként barátságos akkor biztosan nem bátor.
Ezek mind hamis állítások!!
Az a kutya amelyik nyugodt, látszólag semleges idegen helyen, amelyik felismeri a gazda reakcióját az idegennel szembe, az lehet stabil idegzetű, jó ösztönökkel rendelkező kutya.
amelyik acsarkodik a keritésnél, nem otthoni környezetben kitör, az bizony lehet labilis, olyan kutya amelyik nincs tisztában a saját helyzetével, és könnyen lehet, h az ilyen kutya amikor szembe áll vele a segéd, aki nem fél, akkor elszalad!
A jóindulatú kutya, lehet nem harapja meg a segédet, de az se biztos, h félelmet mutat! Egszerűen csak nem fogja fel mit kellene tennie. Ez nem jó, de ez a kutya még rávezethető a dologra, jüidegzetű, mindenképpen értékes génállományt képviselő egyed.
Ellenben a labilissal.
Nekem ez a kép kezd kialakulni erről!

Hádész 2008.04.21. 17:32:40

Köszönöm a címet,megnéztem. Tegnap lolvastam a Kutya.hu-n lévő kiképzők által feltett témát. Akit érdekel olvassa el. A pásztorkutyákról szól, és a mai állomány helyzetét vizsgálják. Ők azok, akik beszambáznak a kutyák közé, és tesztelik őket.
Szerintem érdekes a cikk, de kétségbe is ejtő egy kicsit.
Az én meglátásom szerint nem csak a kiállításokon kellene jól szerepelnie ezeknek a remek kutyáknak, hanem a kert őrzése közben is. Ezek évezredeken keresztül a nyáj mellett láttak el szolgálatot, és felvették a harcot medvével, farkasokkal, rablókkal. A KÁJ-ok és a kauk jól szerepeltek.

Zrínyi Kati 2008.04.21. 17:39:11

Hádész!
A komondor egy jó kutya.Zsolti elfelejti tájékoztatni a nézőket, higy ezt megelőzte egy előmunka. Tehát 1 felmérték a terepet, adddig a kutyáknak illet nem megenni a stábot.
2 Zsolti ois ott lábatlankodott valahol a háttérben.
Na most akkor mi a franczól estek volna neki a pasinak? Láthattad egyébként a bischon kezdett el jelezni és támadni is.
Meg is kavarta a komikat, hogy most akkor mit akar a vakarcs? menjünk , vagy ne menjünk? Ja ez bánt minket? na azt már nem!
kb erről szól a történet.

Az igazi próba az lenne, ha a gazda nincs ottthon, és nincs előkészítés. Csak úgy spontán, ahoigy a postás szokott jönni.
Más lenne a képlet.

Hádész 2008.04.21. 17:39:31

Ezzel nem a komondorokat akarom szapulni, mert több mint valószínű, hogy ilyen fajtájú kutya fog hűségesen szolgálni mellettünk legalább egy évtizedig. Tudom, hogy az öröklött képességek és a nevelés a döntő a kutyák őrzési tevékenységében. A szocializáció, és a tanítás azok amelyek befolyásolják a kutya viselkedését a közeljövőben.

Minden gazda saját maga igényeihez formálhatja a kutyát, persze a lehetőségeken belül.

Hádész 2008.04.21. 17:44:10

Ok! Így már más a helyzet. Különben nem szerepeltek rosszul a kutyák, csak a keményebb fajtához szokva nekem tűnt úgy.
Köszönöm az infókat.

Hádész 2008.04.21. 17:46:14

Különben nekünk is van egy bischonunk otthon. Hasonlóan is néz ki. Ő a jelzőkutya, a Kau pedig utánna indul. Néha a kicsi a nagy lábai alá kerül, de sebaj. Szeretik egymást.

Julcsi 2008.04.22. 05:50:49

Üdv az Alvilág Urának!:)
Ajánlom figyelmedbe 3.hó 30-án tett Kérdések c. bejegyzést,ha visszaolvasol(és még nem láttad); persze a hsz-okkal együtt!Ott hosszan beszélgettünk erről(is)!(Utána folytatódik a dolog a Szuhay kutyát veszít c. kis irodalmi adalékkal(és a véleményekkel)!
Gratula a családalapításhoz,és az ezzel egyidejű komondoros élet megkezdéséhez!:)A lényeg az,h jó idegrendszerű szülőktől válassz kölyköt,és a komondorotok fogja majd a gyereketeket járni tanítani(megkímélendő a ti derekatokat!):),de akkor a házőrzéssel sem lesz probléma!
A lakhelyemtől egy utcára él egy kuvaszos ismerős,együtt a fiával,és annak családjával.Van egy 3-4 éves kisfiúk.A nagypapa(bár még csak az 50-es éveit tapossa),soha nem bírt a kutyával-főleg,ha az kiszökött az utcára!Inkább a kuvasz hordta a nadrágot...!:)DE a gyereket soha nem bántotta:amint a közelébe került,megszelídült,állandóan kísérgette,együtt játszottak,homokoztak...etc.!:)Egy másik volt kuvasztulajdonostól hallottam:amikor a fiúk egyszer rossz fát tett a tűzre,és az anyja az udvaron elkezdte fenekelni,a kuvasz hátulról felugrott a mamára,és nyakon harapta!(nem lett komolyabb baja)
A komondor ennél SOKKAL JOBB!
De az rá is vonatkozik(van has. saját K-os sztorim!),h ennyire nem bírja a közelében az erőszakot,főleg,ha gyengébb ellen követik el!Igazi lovagi erényekkel bírnak...!:)
(Más kérdés,mi lenne,ha egy szukának a "gyereknevelési módszereibe" avatkozna bele ember!:) )
Egyébként a viselkedésbeli különbségnek az az oka,h-tudomásom szerint-a Komondor eredetileg mindig a család(a jurta)közelében őrizte a jószágot,a Kuvaszt pedig(ahogy a Kaukázusit,és a rokon fajtákat)a hegyvidéken használták,ahol gyakran ott is hagyták az állatokkal "pásztorként",v csak egy-egy emberrel.Tehát gyerekeket nemigen látott!(A kuvasz nem fehér rokonainál bizonyíték erre a környezetbe olvadó bunda.Náluk egészen biztos,h senki nem volt,aki segíthetett volna a ragadozók elleni küzdelemben!)A komondornak tehát mindenképp kezesnek,"családbarátnak" kellett lennie!

Erről jut eszembe,Zsolt!Hogy van a "megnevelt"Cafka?Voltatok dokinál,és kiderült mi volt a pontos oka a sántításnak?

Julcsi 2008.04.22. 07:12:54

A jó K-nak a következőképp kell viselkednie(nem én mondom!):az idegent,amint észreveszi,meg kell állítania.Mindegy,h befelé-,v kifelé menet.Nem muszáj harapnia,de ott kell tartani a gazda jöveteléig-akár azzal,h ledönti és ráfekszik.(Ő túszejtő típus;ezért lenne a mai törvények mellett ideális!)
Ha a gazda tudtával,és jelenlétében jön idegen:nyugodtan beereszti,megszagolja-így ellenőrzi-,és az idegen szabadon járhat-kelhet a területén,(akár a gazda nélkül!),de persze semmit sem vihet ki magával!A kutya szemmel tartja,kíséri...Ha ue.az idegen máskor is látogatást tenne-egyedül-,bár a kutya már ismeri,mégsem eresztheti be,v.ha fáziskésésben volt,és már bejött az illető,akkor nem mehet el a gazda tudta nélkül!(Ez történt nálunk-már egyszer leírtam ide,-mikor az öcsém már többször nálunk járt barátja azt hitte:elhúzhatja a kaput,és bejöhet egyedül.:)Bundi éppen elől volt,tehát csírájában meg tudta akadályozni a dolgot:amikor a srác a kerítésre tette a kezét,megkapta(pedig jó nagydarab,magas srác - de ez nem akadály!).Se korábban,se később nem bántotta!(Természetesen soha,senki ismerősnek nem ajánlott kerítésen keresztül megpróbálni megsimogatni!Ez csak a legközelebbi rokonok privilégiuma(nagyiékig bezárólag)!:) )
Tehát a Komondornál nem követelmény(szerintem nem is kívánatos!),h véresszájú legyen,és látszódjon rajta:alig várja,h vk-t megharaphasson!Ue-el van összefüggésben,h a K soha nem vicsorog,mint az összes többi fajta!Mindkettő a magabiztosság jele!Ő is tudja:elég,ha két lábra áll,és fölmancsol a kerítésre,esetleg azt mondja hozzá,h "Hu!"("...félsz ekkora kutyától?"):)
Erre holt biztos,h bárki,aki kívül áll,elkezd hüledezni,esetleg sikítva elrohan!:)(Ez utóbbi direkt stimulálja,és magabiztosabbá teszi:)

Jaj,van még egy jó kuvaszos sztorim:anyukám szintén pedagógus kolléganője mesélte:mikor a fia kicsi volt,és kint hagyta az udvaron(!),babakocsiban,v járókában,rendszeresen azt játszotta a kuvaszukkal,h eldobta a cumiját,az meg visszavitte neki(és ezt órákig)!Mindketten örültek,és nem unatkoztak...:D
(mielőtt a női olvasók nagyon megbotránkoznának,figyelmükbe ajánlanám azt a bevett rossz szokást,h a szülők a földre esett cumit rendszeresen lenyalják,és úgy teszik vissza a gyerek szájába!Fogorvosok nem győzik eléggé hangsúlyozni,h milyen holtbiztos módszer ez a szülő szájában lévő bacik(ínysorvadás!!)átadására!!A kuvasznak legalább tuti,h egészségesek voltak a fogai és ínye:)- legfeljebb egy kis gilisztát lehetett volna kapni tőle :D!)

Baliházi komondor kennel 2008.04.22. 09:33:57

Cafka jobban van, már szalad.
Voltunk dokinál, húzódásra gyanakodtak. Törés nincs. kapott porc erősítőt.

Hádész 2008.04.22. 13:54:35

Azért a kaukázusiak mellett is kiállok egy kicsit. Soha, de soha nem fordult elő, hogy a családból bárkit megharaptak volna,sem a szuka, sem a kan.
Amikor a szukát vettük a húgom 5 éves volt, és volt egy yorkink is. Imádta őket, mindent megengedett nekik és hevesen védte őke. Ugrottak öszze más kutyákkal, de amikor szétszedtem, sem haraptak meg soha, nem úgy mint a másik rotweiler, aki a nagy kavarodásban a saját gazdájára is ráfogott. A problémát az okozza, hogy nem fogad el senki mást, a gazda jelenlétében sem, legyen az gyerek, vagy öreg. Már pedig a gyerekemhez jönni fognak játszótársak, feltéve, ha nem lesz olyan csúnya, hogy a kutya is csak akkor játszik vele, ha csontot kötünk a nyakába. :) Komolyra terelve a szót, szülői felügyelet mellett persze kint lehessen hagyni a kutyát velük az udvaron.

Hádész 2008.04.22. 14:21:53

Köszi Julcsi! Elolvastam azokat is, minden érdekel a komondorról.
Egy kommenten azért felkaptam a fejemet. Nem tudom, hogy ki írta, de az a lényege, hogy nem kell neki olyan kutya, amelyik ha bejönnek a kertbe széttépi a betolakodót, mert akkor őt csukják le.
Én munkámból adódóan belelátok ezekbe a dolgokba, ismerem a törvényi hátterét is.
Vannak jogok és kötelességek. A jogok azok, amelyeket ha a fene fenét eszik is megilletnek minket. Ezt senki nem veheti el tőlünk. Ilyen jog a magántulajdon védelme, amely feljogosít arra, hogy másoktól a nehezen megszerzett javainkat megvédjük. Vegyünk példának egy kertes házat, ahova jó képességű betörőnk besétál, persze nem azért, hogy eltulajdonítson valamit, hanem csak kérni szeretett volna egy kis sót a főzéshez, vagy mivel látta, hogy az egyik ablakunk nyitva van és nem vagyunk otthon csak be szerette volna zárni azt, nehogy a szél becsapja és kitörjön.
Ámde ekkor megjelenik őrző védő ebünk, aki előtte nem lapozza végig a Büntető törvénykönyv ide vonatkozó paragrafusait- mert már ismeri azt- hanem jól beleharap emberünkbe, esetleg maradandó sérülést is okoz neki. Emberünk ezt követően mindenfélét kitalálva, egy jó ügyvédet fogad és beperel minket. De nekünk ki van rakva jól látható helyre a harapós kutya, belépés csak saját felelősségre táblánk, és jó állapotú egybefüggő kerítéssel vagyunk elkerítve a rossz külvilágtól. Így amondó vagyok, hogy aki bejön a kertünkbe - ami nem elhanyagolhatóan magánterület- a mi engedélyünk nélkül és a fenti körülmények adottak, akkor az magára vessen. Nincs az a bíróság, aki ezért elmarasztalna minket.

Baliházi komondor kennel 2008.04.22. 14:32:18

Szia
Az érdi komondoros hölgyet Takács Tündének hívják a Karcagpusztai kennel ügyvezetője jelenleg, már Martonban lakik, de a kozmetika érden van.

Hádész 2008.04.22. 14:43:01

Köszi! Én Szigetszentmiklósi leszek, úgyhogy Érd nincs messze!

Baliházi komondor kennel 2008.04.22. 16:44:49

Messze tényleg nincs, de nemrég a nulláson volt vagy 1, 5 óra.

Julcsi 2008.04.23. 03:35:17

Hádész!
Csak hiszed,h nem a tulajt vonják felelősségre!
Épp egy-két hete volt egy eset:vk áramot vezetett a drótkerítésébe(talán egy melléképület kilincsébe is) vhol vidéken,mert a hirtelenbarnult indiaiak rendszeresen bemásztak,és meglopták(asszem nagy gyümölcsösről volt szó),aztán a jól látható kiírás ellenére egy iskoláskorú gyerek ismét megpróbálta,mert nem tudott olvasni...(azt nem t'om,h csak maradandó károsodása lett,v meg is halt)
Mindenesetre az ürgét vonják felelősségre!Fel se merült,a fordítottja!!(És az utóbbi években ez a sokadik kísértetiesen has. eset!)Ha kiteszed a táblát,h "Vigyázat,őrkutya!",akkor meg majd abba kötnek bele:miért nem volt kint több helyen is...!
(Első a kisebbségek védelme,nehogy még több rossz reklámot csináljanak nekünk Strasbourg-ban!)
Egyébként Jászberényben is ezt tárgyalták a komondorosok ebéd után,h a magántulajdon már rég nem szent!
Nem akartuk bántani a kaukat!:)Őket más fából faragták!
Bizonyos értelemben a K is egygazdás,de ez annyit jelent,h minden családtagot imád(ha akar,még szót is fogad:),de csak egyvk-nek van igazán tekintélye előtte!Ez nálunk az apukám,de ő nem is nagyon bratyizik vele!:)(Látszik,h kitüntetésnek veszi,ha megsimogatja a fejét:)Mivel én foglalkozom legtöbbet vele,ezért velem a legszorosabb a kapcsolata,de ez azzal is jár,h kerten belül ritkán fogad szót(ott ő az úr):),inkább csak ha "krízishelyzet"van(a városban,metróra várva,v buszra)!A nőneműeket persze-mint a legtöbb kutya-jobban szereti!:)
Egyébként jó ötlet,h együtt vállaljátok az első kutyát,és nem viszel egyet magaddal az új otthonodba,mert a miénk pl.még mindig(két éve)nem tartja családtagnak az öcsém menyasszonyát - igaz,h ritkán látja a nagy távolság miatt,és az is tény,h legtöbbször meg volt kötve,mikor megérkeztek(h ne legyen láb alatt),viszont a lány nem mert kijönni hozzá a teraszra,márpedig ő rácson át nem barátkozik!(Csak bátor emberekkel áll szóba,akik hajlandóak kimerészkedni...!:))
Ahogy annak idején anyukámat sem fogadta el a nagyapám komondora!Nem bántotta,de levegőnek nézte!:)
Ja,és az én húgom meg 6éves volt,mikor a Bubu 2hónaposan hozzánk került!:))

Julcsi 2008.04.23. 04:33:26

Még a szoktatás/nevelés/bátorság kérdéséhez...

Van aki úgy gondolja: akkor lesz "vadabb",tehát megbízhatóbb házőrzés szempontjából a k,ha minden vendég/látogató fogadás alkalmával meg van kötve!Így nem kerülhet testközelbe senki idegennel,nem szaglászhatja,nem"barátkozhat".(BJános bátyám pl-saját elmondása alapján,-ezt a módszert követte nemrég elpusztult kanjánál(is?)!)
Szerintem ez ugyanolyan hibás elgondolás,mint ha has. célból vk-nek átlátszatlan a kerítése,v nem viszi ki soha a kutyát az utcára!
Több szakkönyv szerint is az ilyenek félnek az ismeretlentől,ezért könnyebben támadnak,DE PONT A BIZONYTALANSÁGUK MIATT!
Ilyen szoktatás után már nem lehet elvárni,h később szabadon engedve eltűrje a vendéggyerekeket!(Bundi egy-két éve még együtt kosarazott a húgommal,és barátnőivel! Ő tudott a legmagasabbra ugrani!!:)Aztán meg kellett magyarázni,h azért csinálja,mert baromira örül az új gyerekeknek,nem mert bántani akar bárkit is!Neki pedig azt,h kicsit kisebbeket ugráljon...!:)
Ja!Mindent meg lehet beszélni vele!Csak türelem kell...készüljetek fel rá:a K nagyon önfejű!:)Erőszak,v ordítozás nem használ!(Az csak még több konokságot szül;esetleg azt éred el vele,h megelégeli és rád morog!:)
Viszont ha alázatosan kéred meg vm-re(esetleg magázod is),akkor talán kegyes lesz!:))
/Pl.a miénknek néha be szabad jönni az előszobába!Viszont van,amikor úgy gondolja-egyébként indokolatlanul-,h bejön,sőt ott is marad!Ha az ember fölnyalábolja(max. a felét!),akkor úgy intézi,h visszakerüljön a földre,de le is hasal!Pontosan tudja,h így senki meg nem mozdítja egyedül!!:D Na,ilyenkor kell elkezdeni megbeszélni vele!De soha nem megy ki rögtön!Mindig vár egy kicsit,h a méltóságán ne essen csorba,ÉS MIKOR Ő ÚGY GONDOLJA.../
De szerintem kell is,h tudjon egyedül dönteni(erre szelektálták!).Nekem nem az az okos k.,amelyik a legkülönbözőbb parancsokat megcsinálja bármikor - magyarul "érti" az embert...!

Hogy nincs minden veszve a K."keménységét" illetően,azt egy videó bizonyíthatja,amit kb egy éve láttam Kovács Timi honlapján(Szabadka kincse kennel);a cím nagyon izgalmasan hangzott,valami olyas,h Komondorok"bevetése"farkasok ellen a szerbiai hegyekben!!SAJNOS nem lehetett letölteni!:((

nagylali 2008.04.23. 07:15:25

Szia Julcsi!
Nem igazán értek veled egyet, pontosaban az utolsó hozzászólásoddal. Noha én se vagyok híve hogy a komondor a "legkülönbözöbb parancsokat megcsinálja bármikor", de van 3-4 dolog, amit elvárok hogy gondolkodás nélkül azonnal megtegye. 1.menjen a helyére ha küldöm
2. ha behívom jöjjön oda (nem baj ha nem rohan, ha kelletlen, de jöjjön)
3. álljon meg ha rászólok (ezt a legnehezebb szerintem megtanítani)
4. ez nem olyan fontos, de én szeretem ha a kutyám póráz nélkül szabadkövetésben megbízhatóan jön láb mellett.
Ami az utolsó bekezdésben írtakat illeti: Ezek a videók fönn vannak a netboardon, tessék jelen lenni. Én tapasztalatból tudom hogy nem könnyű, de fölveszed a vastagbőrt az arcodra, (nekem gyárilag van többek szerint) ha szúrnak visszaszúrsz ennyi. Nem muszály mindenkivel "beszélgetni", de a többséggel lehet. Nekem mániám hogy minden komondorosnak jelen kéne lenni, legföljebb olyanná kell addig vállnia mint az egyik Fekete István könyvben a főhös aki " kemény mint a tölgy, szúrós mint a bogáncs"

Hádész 2008.04.23. 09:14:57

Ok Julcsi igazad van! De az, hogy áramot vezetsz valamibe, még a saját portádon belül is, az nem ugyanaz, mintha egy házőrzőt tartanál. Ezt te is tudod. A kisebbség /a többség a börtönben van/ pedig, minden ellen védve van, úgysem lehet "szegényeket" semmilyen módon korlátozni. De ez másként van a kutya esetében. A roma származású magyarországon etnikailag kisebbségbe tartozó személyek félnek a kutyától mint a tűztől. Ez a génjeikben van. A kutyák pedig jobban utálják őket, nekik is az ösztönükben van. Az évezredek alatt mindkettőjükbe beleivódott. Persze mielőtt kitiltanak az oldalról megjegyzem, hogy nem csak a fenti származásúak között vannak rosszak.
Viszont a kutyához nem kell engedély, azt mindenki tarthat, és ha ki van téve a tábla és van kerítés, akoor azon aki átlép, és a kutya megkóstolja, az így járt. A fenti személyeknél arra kell vigyázni, hogy nem bíróságra mennek, hanem bosszút állnak, megmérgezik, vagy lelövik a kutyát. Hallottam már ilyenről. A golyó,méreg, gázspray ellen pedig a komondor sem ellenálló, sajnos.

Hádész 2008.04.23. 10:53:58

OK! Az előző kommentnél kicsit elragadtattam magam. Akor egy kicsit könnyedebben írom le. Az áram bevezetése kerítésbe, házba, stb. engedélyhez kötött. Kijön az illetékes szaki, környezettanulmány, engedélyeztetési terv, stb. Beküldik, várakozás, engedély. utánna lehet kialakítani, az erre engedéllyel rendelkező kivitelezővel.
A kutya az más. Rá nem kell engedély, és én nem hallottam még olyan esetről, amikor az általam említett feltételek adottak ( tábla, kerítés, stb) és ezek ellenére az illetéktelen bement a portára, és megharapta a kutya, és ezért elmarasztalták volna a gazdát.
Persze a legegyszerűbb az ilyen eseteket megelőzni. A "rossz" emberek is inkább egy olyan házba próbálnak bemenni, ahol nincs kutya, főleg egy pásztorkutya. Ha meg be akarnak mindenáron jönni, sajnos drasztikus eszközöket fognak alkalmazni.

Julcsi 2008.04.24. 00:13:45

Fejet hajtok az Alvilág Ura előtt!:)
OK!Biztos igazad van!Én nem ismerem pontosan a törvényi hátterét a dolognak,de azt konkrétan tudom,h bizonyos esetekben több helyre kell táblát kitenni,még ha egy szakasz kerítésed van is az utca felé(biztos a kerítés hossza dönti el)!Én konkrétan arra gondoltam,h rendszeresen olyan híreket hallani,h a telektulajt büntetik meg(volt már kutyás incidens is!),és ez persze közfelháborodást szül!(Nem létezik,h ezek közül mindenki szabály ellenesen tartott volna kutyát,vagy engedély nélkül használt volna áramot!!Szerintem egy"jó"ügyvéd bármibe bele tud kapaszkodni!)
/Aztán lehet csodálkozni,h megalakul egy Magyar Gárda;persze akik elejétől fogva mocskolják(pedig még nem történt semmi,ami utalna rá,h erőszakszervezet!)azoknak fogalmuk sincs,milyen ma vidéken lakni,- főleg az ország bizonyos területein milyen pokoli!Valószínűleg nem is jut el a közvéleményhez minden eset,mikor 80-90éves öregeket gyilkolnak meg néhány ezer/tízezer forintos"vagyonukért"!Apukám annak idején szellemesen megjegyezte:milyen érdekes,h Mo-on több,mint egy évtizede vannak fekete egyenruhás Security Kft.-k,legtöbbüknek-legálisan!-ott lóg a pisztoly az oldalán,aztán tőlük senki nem óvta/óvja a nagyérdeműt!(Pedig lenne lehetőségük fegyverrel való visszaélésre!)/
Amit írtál a módszerekről,h hogyan lehet kutyát eltenni láb alól,abból állítólag a K-ra a gázspray nem igaz!Nem ismerem a válfajait,de ami hasonlóképpen működik,mint a könnygáz,az nem jut el a K szeméhez a"függöny"miatt!:)Csak az orrán tudná belélegezni,de ahhoz állítólag nem elég egy flakon,h elkábítson egy emberhez has.testsúllyal bíró kutyát!(Erre volt egy-na megint!:)-kuvaszos eset a rádióban!(Sajnálom,kuvaszból több van!) Szóval egy nyugdíjas egy maga eszkábálta fűnyírót használt a kertjében,ami megrázta úgy,h magatehetetlen volt,de nem halt meg!A szomszédok hívták a mentőket,akik órákig nem tudtak bemenni a kuvasz miatt:próbálkoztak spray-vel,-nem hatott-,aztán került vhonnan egy pisztoly(ilyesmit is hordanak magukkal?!).Nem akarták lelőni,csak"lefegyverezni",de egy golyó sem volt elég neki,legalább hármat bele kellett ereszteni,h elpusztuljon szegény...annyira jól végezte a dolgát.Sajnos,a gazdáját sem lehetett megmenteni addigra.(A fiát később érték el.))
Szerencsére itthon még kevesebben hordanak a farzsebben pisztolyt...!
Sok K viszont valóban mérgezésben pusztul el idő előtt...!Hát,ez ellen azzal lehet védekezni,ha csak rövidebb időre megyünk el mindannyian otthonról,és még időben(két órán belül)hazaérünk...Erről Zsolt tudna mesélni...volt szem. tapasztalatuk!
A kutya leginkább a besurranó tolvajok ellen védelem(ez az emlegetett kisebbség fő módszere),a szervezett bűnözés ellen sajnos már nem ...
Igen,tényleg a vérükben van!A napokban sétáltunk,kivételesen mi voltunk a kerítésen kívül,mikor a sötétben kiszúrt(nem is túl ápolatlan)gyerekeket,és annak ellenére,h én barátságos hangnemben váltottam velük néhány szót,alig tudtam elvontatni,olyan dühös volt!(máskor mindig"semlegesen"viselkedik utcán!)
Egyébként már4hónapos korában,mikor-az oltások miatt-legelőször lehetett utcára vinni,egy két sávos út másik oldaláról kiszúrta az ott közlekedő etnikumot...:)Nem t'om,neked mik a kaus tapasztalataid...?
Viszont Érd lepusztultabb külterületén láttam már egy méteres láncon tengődő gyönyörű nagy kuvaszt-kisebbségi tulajdonban!Eléggé őrjöngött...nem tudom,h közelítik meg...
Továbbá anyukámnak van egy has.,de gazdag tanítványa(fogathajtással foglalkoznak -a lovaik max.10évig élnek!);állítólag a nagyapja két K-t is tart!Pedig úgy tartják,h a fehér kutyától kell igazán félniük...!:)

Julcsi 2008.04.24. 02:01:41

Szia Lalikám!:))
Ez az Ars poeticá-d?:)Azért vagyok ritkábban ott,mert alig ismerek vk-t!(Veled is csak K-os fórumokon lehet sűrűn találkozni!Más módon nem vagy ilyen aktív...!:)Ezt különben is jobban szeretem!:)Egyébként senkivel nem akasztottam össze a bajuszt,akik kevésbé szimpik,azok meg nem fórumoznak,-v nincs látható jele...!:)Berényben legjobban a Fodros kutya tetszett(meg is dögönyöztem,mikor a gazdája nem látta!:)-ő még abban a korban van.)De bizonyos urak leszóltak,mondván,h rossz a szemem,az a kutty dagi!
Tkp.igazságod vagyon,de én a lusta komondorosok jelmondatát vallom,h "A K-ban minden gyárilag benne van,ami kell neki!"!:)(Nyaranta,anno,együtt döglöttünk:én a padon,ő meg alatta!:)
Az általad leírtakat ő is megcsinálja,ha van kedve hozzá.De nem feltétlen!Ez nem kuvasz!Megáll az utcán,ha rászólok,de ez attól is függ,milyen hangon mondom(ha egy falka macska menne keresztül az orra előtt,biztos nem fogadna szót:)!Ha ijedten szólok,akkor TUDJA,h annak oka van!Tudom,h vannak veszélyei(rá nézve),ha nem feltétlenül engedelmes...
Mondok egy példát(h lásd,azért nem olyan rosszul nevelt!):egyszer-szimpla séta közben-megálltunk abban a megállóban,ahol egyébként máskor föl szoktunk szállni,valamit néztem ami az út másik oldalán volt,de közben elhaladt előttünk a kocsisor,és üres lett az úttest.Ő azt hitte,erre várunk,és-bár addig a lábam mellett állt nyugodtan-akkor gyorsan lelépett a járdáról!(ezt nem tanítottam konkrétan) Nagyot röhögtem,és megdicsértem!
Egyébként mikor átmegyünk valahol,ő akkor is gyorsabban szedi a lábait,ha éppen nem szólok külön!Mert megszokta ezt is.:)
A pórázon sétálással csak az elején van probléma(akkor mindig húz,úgy örül a sétának),mikor már egy kicsit lenyugodott,szépen jön mellettem,(előfordul,h megkeresi a bal oldalamat,pedig soha nem tanítottam!),ue van póráz nélkül is,ha már kirohangálta magát,és elfáradt.
Ne felejtsd el,h ő nekem az első kutyám!Annak idején"fölkértem"apukámat,de azt mondta:ő már megtanított egy komondort ilyenekre 20éves korában,ma már nem érzi ezt olyan izgalmas kihívásnak,és elfoglaltságnak,úgyhogy ránk hárul a nemes feladat!:)
Ja!A Csibész egy hatalmas kan volt(szintén Debrecenből).Állítom,h nemhogy a környéken,de Hevesben sem volt akkor még egy!Szépen sétált pórázon,de leginkább teljesen szabadon!:)
Szabadon követte apukámat motoron kilómétereket-hegyre föl!,-és a bricskát is,amin a nagyapám rendelni járt a környékbeli falvakba!Templomba is elkísérte a családot(lefeküdt az ajtó elé,és éppen prédikáció közben jött rá a vakaródzhatnék,de úgy,h döngött az egész ajtó:)),aztán már a család nélkül továbbment a köv faluba a soron következő misére(ott is lejátszódott ue).Ezen röhögtek a faluban évekig,h:"Csibésznek már nem is elég egy mise naponta!"
Ő volt a környék csendőre-soha nem tartózkodott otthon,de ha látogató jött,mindig előkerült vhonnan,és megállt keresztbe a nagyanyám és az ill.között!Akinek gondjai akadtak a személyi higiéniájával,azt hazaküldte(nemhiába volt az orvos kutyája!:).(Magyarul:letépte az ill. bányászról a kabátot,de jól járt,mert kapott a nagyapámtól helyette újat!:) Ő pl.bemehetett a házba(nem mindenhová!),étkezés Csibész nélkül nem zajlott le(minden második falatot ő kapott a nagyapám kezéből!).
Volt jó néhány keverék kölyke is a környéken(persze rögtön tudták ki az apa!:),amiből mindig visszakaptak apukámék.
De a liberális kutyatartás ellenére szerették:a gyerekek róla írtak dolgozatot az iskolában(el van téve egy köteggel!:).

Julcsi 2008.04.24. 02:11:02

Jaj,légyszi linkeld be ide is a videókat,vagy ird meg,pontosan hol vannak!!!:)Annyira izgat!

nagylali 2008.04.24. 08:02:49

Julcsi!
Szerinted én mindenkit ismerek a fórumon? Egy frászt! Ismerem a Zsoltot, aki egyre kevesebbet van jelen (szerintem helytelenül) a Robár Janit tudtam ki, neki már volt komondora az én időmben is (mármint mikor kiállításoztam)a többieket én is itt azaz ott ismertem meg. Persze megnéztem az iwiw-n őket, pláne a csajokat, így aztán kiderült van olyan akit már láttam előben is.
Megkerestem a videókat, remélem erre gondoltál:
www.youtube.com/watch?v=tsFmPnRSRT4
www.youtube.com/watch?v=F9A1_CKreSc
ha esetleg nem nyilik innen meg, akkor a netboardon a 35918-as "Komondorka" néven jegyzett hozzászólásban megtalálod

Hádész 2008.04.24. 14:46:10

Ha youtube-on jártok, nézzétek meg a Caucasian Dog Asian Dog videót. Nekem tetszett, hogy a kutyák nagyon kemények idegenekkel, de amikor a családtagokról van szó milyen kezesbáránnyá válnak.
Julcsi, nem nagyon vannak hasonló Kaus sztorijaim, mert a mi kanunk úgy lett nevelve, hogy kölyök korában az állatorvoson és a családon kívül senki nem érhetett hozzá. Kb. 10 hónapos korában , az egyik ismerősöm megállt a kerítés előtt. A kutya filózott, hogy közel menjen és barátkozzon, vagy távolságot tatva támadjon. Vesztére az elsőt választotta, és amikor teljes bizalommal már a kerítésnek dőlt, akkor barátom a grabancánál fogva megrázta. Kutyánk egy hirtelen vinnyogás után heves ugatással támadni kezdett. Erre barátom elszaladt. Ezután kimentünk hozzá, megsímogattuk, és kapott egy két jutalom falatot is. Egy életre belevésődött, hogy az idegen rossz, a család pedig jó. Az erőspistás hús viszont nem jött be, mert, ha bedobnak kaját, akkor azt nem eszi meg, de hosszas vizsgálódás után, 1-2 óra múlva elfogyasztja. Ha addig nem érünk haza, akkor baj van.
Az utcán nyugodtan viselkedik. A kertben lévő kutyákat embereket nem bántja, de jaj ha az ő képzeletbeli 4-5 méteres védelmi övezetébe valaki beteszi a lábát. Lehet az kisebbség, többség teljessen mindegy. Különben azt vettem észre, hogy a részegeket jobban ugatja.

Van egy érdekes sztorim. Egyszer már az idegeinkre ment. Kb. este 11 óra lehetett, amikor elkezdett ugatni, de nem akarta abbahagyni. Érdekesen, monotonon ugatott, és az utca vége felé állt. Előtte soha nem csinált ilyet. Amikor már kb. 10 perce egyfolytában ugatott, lementem, hogy megnézzem mi a baja, de semmit nem vettem észre. Hívásomra abbahagyta, odajött hozzám, majd gyorsan visszaszaladt a sarokba, és ugatott tovább. Amikor másodszorra is lementem, megfenyegettem és bezártam a kennelébe. Akkor az ugatás abbamaradt. Kb. fél óra múva csöngetett nálunk a negyedik szomszéd, hogy most értek haza a színházból, és kirabolták őket. Körbejárták az utcát, hogy látott e valaki valamit, de senki nem vett észre semmit. A szomszédjukban lévő kutyák: cane corso, alaszkai malamut, tacskó,sem, csak a mi kaunk, aki vagy fél órán keresztül jelezte, hogy van ott valami, csak az a baj, hogy nem tud beszélnim mert akkor biztos elmondta volna, hogy hülyék betörnek a szomszédba.

Baliházi komondor kennel 2008.04.24. 14:54:06

Ilyen velünk is volt. A szomszéd szivattyúját szerelték le este, én meg többször lementem leb@@tam a kutyákat, de nem láttam semmit. Érdekes a Józsi bácsi reggel azzal kezdte, h megbuktam a kutyák. Kérdem - mniért? Hát mert - mondja este ellopták a szivattyúmat. Mondam az enyém megvan.
Nem értette. Még ma is azt mondja, megbuktak.

Julcsi 2008.04.24. 17:21:01

Köszi Lali!
Nem tudom,h ez e az mert nem láttam még,de ha Komondorka tette föl...!
Annak a (magyar)címében kifejezetten a K név szerepelt.Itt a második videón tényleg azt hinné az ember,h azok vannak,de mintha ovcsarkát emlegetnének...tudtommal szerbül'komondorka'!(Egyébként tényleges akcióról a fehér pásztorkutyák,és a farkas között szó sincs;az első ellenben elég látványos!)

Julcsi 2008.04.24. 17:49:57

Hádész!
Na,pont erről beszéltem!Szerintem,pont az a lényeg,h otthon házőrzőként viselkedjen(azt jól csináltátok),de semleges helyen barátságos legyen,azzal akivel te az vagy(akár meg is lehessen simizni bizonyos idő után!).Meg a vendégeidet sem egye meg...Mondjuk lehet,h a kaunál ez nem követelmény,de a K-nál igen!
Megnéztem a YouTube-ot.Hát...azzal az erőszakos aláfestő zenével nekem nem nagyon tetszett...Az a baj,h így az átlagnézőnek más jön le,mint ami a lényeg...Így kerülnek ezek a kemény kutyák sokszor rossz kezekbe,aztán ebből lesznek a"balesetek"!(Sok marha is megnézi az ilyeneket,aztán azt mondja:nekem is kell ilyen vérengző fenevad,amivel vonulhatok az utcán,aztán hogy megnő az ázsióm a haverok előtt...!)
DE visszatérve a K-ra:azt ugye tudod,hogy őket viszont NEM LEHET USZÍTANI!(ebben is ő dönt - és jól!)A K.soha NEM TÁMAD,HANEM VÉD!Ez azt jelenti,h nem "öncélúan",szórakozásból támad,v mert alacsony az ingerküszöbe(kb. két óra,míg annyira felhergelhető,h morog!),hanem mindig védelmezés céljából,akkor is szemből!(megnézi,h ki az ellenfele!:)Ilyen értelemben nem váratlanul.(Erre mondják,h nagyon "becsületes",mint ált a magyar fajták!:)Én inkább kiszámíthatónak nevezném.)
süti beállítások módosítása