Utolsó kommentek

  • Susan Copp: I have Mansfield. Great grandson of Csello. In Atlantic Canada, from California. He is a beauti... (2016.05.09. 18:51) Baliházi Cselló
  • én: Szép kutya csak az a baj hogy beteg lett és ma meghalt....:( (2008.07.21. 11:17) Naphegyi Lafaty Bojtor
  • Vukics Ferenc: Tisztelettel és szeretettel várunk a Kurultajra minden ősi fajtával foglalkozó tenyésztőt! A rend... (2008.05.26. 08:03) Kurultaj
  • Maglor: www.indavideo.hu/video/Ki_a_kiraly (2008.05.23. 08:34) Kérdések
  • nagyzs: No ez igen érdekes. Még saját magamra sem emlékeztem pontosan. Akkor megkövetem magam, mégse tőlem... (2008.05.23. 06:59) Kérdések
  • Utolsó 20

2007.10.19. 13:10 Baliházi komondor kennel

Óvakodjon a gyanús kutyakereskedőktől!


Virágzik az illegális kutyakereskedelem! A kutyamaffia számára bármilyen fajtájú kutyakölyök, nagyon alacsony áron beszerezhető az interneten vagy akár magazinokon és hirdetési újságokon keresztül. A NÉGY MANCS Alapítvány nemzetközi kampányt indít a kölyökkutya kereskedelem ellen.


Pár héttel a születésük után dobozokba, macskaszállító boxokba, vagy táskákba „csomagolják” őket. Elegendő víz és táplálék nélkül, összezsúfolva, gyakran fény és kielégítő levegő nélkül a kicsik óriási félelmet állnak ki. A nagybani kutyakereskedők az így megvásárolt apró állatokat gyakran Németországba, illetve Ausztriába exportálják vagy éppen különböző árusítópontokon – országutak mellett, vagy a piacok rejtett zugaiban árulják.

A kis állatok többsége beteg, alultáplált és teljesen kimerült az árusítópontoktól árusítópontokig való állandó utazások miatt. Végül az érdeklődők teljesen legyengült állapotban látják a kiskutyákat. A vevők, akik elolvadnak az édes kölykök láttán, túl gyorsan döntenek a megvételük mellett.
Ekkor ők még nem is sejtik, hogy az állatok feltehetően sem a megfelelő oltásokat nem kapták meg, sem féregtelenítve nem lettek, és chippel sem látták el őket. Ezenfelül a papírjaikat is gyakran meghamisítják, és az eredetet igazoló adatok legtöbbször nem felelnek meg a valóságnak.
Már rövid idő eltelte után nagy problémák léphetnek fel. Sok állat megbetegszik, zavartak és olykor agresszívak lesznek. Nem csoda, hisz a nem szakszerű tartás miatt első heteikben - a szociális bevésődés fázisában - a kölyköknek nem volt könnyű dolguk.

A becsapott kutyavásárlóknak az állatorvosnál tett látogatás jelenti az utolsó reményt. Amikor az orvos megállapítja, hogy a kutya beteg, már sokszor túl késő. A magas kezelési költségek ellenére sok állat elpusztul, vagy az állatorvosnak kell őket elaltatni.

Sajnos a Magyar törvények semmiféle konkrét adatot nem tartalmaznak arról, hogy az elválasztás időpontja nem történhet meg a kölyökállat 8 hetes kora előtt. Pedig ez idő alatt az anyatej megvédi a kis állatot a különböző betegségektől addig amíg a megfelelő oltásokat a kölyök meg nem kapja. Továbbá a korai elválasztás miatt az állatok sokszor viselkedési zavarban szenvednek egész hátra lévő életükben. Uniós törvény írja viszont elő, hogy kutya útlevél, azonosító chip és az állat veszettség elleni védőoltásának igzolásához szükséges irat meglétének hiányában a kutya nem lépheti át a határt.

A NÉGY MANCS figyelmeztetni szeretné az állampolgárokat, hogy Magyarországon is jelen vaz az efféle kutyakereskedelem, ezért az Alapítvány nemzetközi kampányt indít a kölyökkutya kereskedelem ellen, mert véglegesen véget akar vetni ennek a könyörtelen üzletnek. A kampány célja, a kötelező országos kutya chip rendszer kiépítése, a kutyák minimum korhatárának emelése minden nemű nemzetközi transzport értelmében, illetve szigorúbb kritériumok és nagyobb ellenőrzés az újságokban megjelenő hirdetések terén, valamint a hatóságok felelősségének növelése.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balihazikomondor.blog.hu/api/trackback/id/tr65201157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.